8 Nisan 2015 Çarşamba

RESİM SANATINDA ÖZGÜN BASKI; Funda TÜMER

RESİM SANATINDA ÖZGÜN BASKI
Seramik Sanatçısı & Ressam Funda TÜMER
Resim sanatı sadece fırça, tuval, yağlıboya, suluboya ve akrilikten ibaret değildir.
Tarihte Lucas Granach, Albert Dürer, Rembrand, Şinasi Barutcu, Hasan Pekmezci, Behiye Eyikan, Hüseyin Bilgin, Süleyman Saim Tekcan, Nurullah Berk, Devrim Erbil, Mustafa Pilevneli, Balkan Naci İslimyeli gibi birçok önemli isimde özgün baskı teknikleri ile çok önemli eserler üretmişlerdir.
Ancak maalesef ki birçok galerici, sanat danışmanı ve sanatçıyım diyen kişiler bile bu tarz ve teknikleri tanımamaktadır.
Eğer sanatçıyı ve eserini temsil etmekle yükümlü bir galerici teknikler hakkında bilgi sahibi değilse baktığı esere hâkim olamıyorsa neden galericidir. Bu durum bir sanat danışmanı içinde bir sanatçı içinde geçerlidir.
Özgün baskı teknikleri ile yapılan eserler daha az değerli olarak algılanmaktadır. Bu tamamen yanlış bir algıdır. Aksine yapım aşamasındaki zorluklar ve gerektirdiği emekten dolayı yağlıboya veya benzeri tekniklere oranla dünya sanat tarihinde daha değerli bulunmuş ve kabul edilmiştir.
Özgün baskı serigrafi, gravür, litografi, linolyum başta olmak üzere birçok teknik içerir. Teknolojinin ilerlemesi ile bu teknikler arasına digital baskı tekniği de girmiştir.
Tekniklerin tümü için sanatçı bir ön çalışma yapar. Bu ön çalışma içerisinde sanatçı ilk önce yapacağı resmin eskizlerini hazırlar. İkinci aşamada ise sanatçı resmini tekniğine uygun kalıplarına işler ve tüm bunları bizzat kendisi yapar. Zaman içerisinde kalıpların değişik aşamalarında istediği sonuca ulaşıncaya kadar uygulamalar yapar. Baskı sayısı bir olabileceği gibi daha çok da olabilir. 
Bu durum sanatçı inisiyatifindedir ve işlem tamamlandıktan sonra kalıplar imha edilir. 
Özgün baskı resim asla bir matbaa olayı gibi görülmemelidir. Çünkü sanatçının kendi eliyle hazırladığı ve uyguladığı önemli bir işçiliktir. Bu nedenle özgün bir sanatsal üretim, orijinal bir sanat eseridir.
IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi yüz üzerinde Türk ve Yabancı sanatçının ürettiği bini aşkın eser ile dünyanın sayılı koleksiyonlarından birine sahiptir. 
Dünyada da sadece Özgün Baskı Resim müzeleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder